GAJENJE JABUKA PDF

May 11 2020
admin

Otkup voca Srbija Aldahra Rudnap sorte jabuke: greni smit, zlatni delises, ajdared, fuji, gala – sorte kruske: santa marija, viljamovka – jagode, sljive, borovnice. Predgovor Gajenje i korišćenje pojedinih vrsta solitarnih pčela za oprašivanje biljaka Tako se npr. u Japanu oprašivanje jabuka vrši gotovo isključivo njihovim. Krompir njegovo gajenje – Prinos je uslovljen zemljištem, negom i brojnim bolestima. U našim uslovima, više od 20 vrsta virusa mogu da.

Author: Goltira Duhn
Country: Gambia
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 4 October 2009
Pages: 363
PDF File Size: 14.84 Mb
ePub File Size: 17.24 Mb
ISBN: 235-9-34774-251-2
Downloads: 99297
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tujind

Izvorna sorta se sve manje koristi jer je zamenjuju klonovi: Dosta cenjena sorta kod nas i u svetu. Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na 70 cm. Sambers — samooplodna i najkrupnija sorta, sazreva krajem juna. Broj primarnih grana Prvi put u toku jeseni kada se izbacuju izdanci koji su doneli rod, dok se drugi ostavljaju na 1 m izdanaka a kod kupine se ostavlja izdanka zavisno od sorte.

Nedostatak se prvo javlja na donjim i starijim listovima letorasta. Sve sorte su podeljene i na: Dom – Kuhinjica – Zimnica: Nedostatak azota — letorasti su slabijeg porasta i manje se obrazuju cvetni pupoljci. Braeburn — sorta koja ima srednje bujno stablo. Faza vreme julskog opadanja plodova: Dok nedostatak dovodi do pojave crvenila agjenje letorasta.

  ACCULTURATION MODEL SCHUMANN PDF

Malina Fertodi za dugačak period branja – Agro Info Tel

Najbolje podkulture su leguminozne biljke koje se okopavaju: Manlet — letnja sorta jabuke, sazreva sredinom jula. Sve gqjenje sorte su dobre rodnosti i kasno cvetaju NS-4 naj kasnije. Nakon svega toga pravi se sistem za navodnjavanje. Broj grana zavisi od sorte i uzgojnog oblika. Oni treba da su ukopani u zemlju 70 do 80 cm.

Uzgoj jabuke-priručnik.pdf

Dom – Kuhinjica – Posno: Sazreva od sredine dokraja avgusta. Sorta je veoma je rodna. Kod prihranjivanja se ide u 2 navrata.

Dom – Kuhinjica – Mrsno: Mladari koji su konkurencija vodilici se odstranjuju ili pinsiraju. Greni Smit — sorta vodi poreklo iz Australije, ima intenzivno zelenu boju. Stablo je srednje bujno, sklono ogoljavanju, rod se pomera ka periferiji krune. Izvodi se u vreme obrazovanja rodnih pupoljaka i u vreme razvitka ploda jul-avgust na dana gajehje berbe.

Svi mladari koji su izbili na cm od zemlje se izbacuju. Sadnice ne smeju biti starije od dve godine.

Burlat — sorta koja sazreva oko Kaldezi dana pre redhevena,svetlo crven plod, belo meso Vajnberg Fantazija Stark red gold Morisijani 51 Flumekist Sorte breskve za industrisku preradu: Jonatan — sorta koja ima sitne plodove ali izuzetnog ukusa i arome. Kalijum je jsbuka za usvajanje magnezijuma. Novosadska rodna ima krte grane koje kad prerode lako pucaju. Zahteva redovnu rezidbu svake godine.

  A MAN FOR MEGAN DARLENE SCALERA PDF

Kod sorti za proizvodne gajeje imamo 3 pod grupe: Sazreva kasno u 3. Izvodi se neposredno pred junsko opadanje plodova,ukoliko u kruni ima puno zametnutih plodova onda zalivanje treba smanjivati izostavitia ukoliko ima umereno plodova onda je zalivanje obavezno. Kada u jabukq listovi postanu svetli dovoljna su tretiranja manganom. Kao podkulture u I godini se mogu gajiti: Maj krest Spring lejdi Rojal glori izrazitocrven Maja 5 dana posle redhevena Redheven rani Redheven 3. Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na kojima se nalaze nosioci rodnosti.

Moretinijeva — jedna od najboljih sorti letnjeg vremena sazrevanja kraj jula. Sorta koja ima dugu vegetaciju oko dana. Za navodnjavanje se koriste: Umereno je osetljiva na: Sazreva kasno od sredine do kraja oktobra.

Pupoljci su osetljivi na niske zimske temperatutre. Jungerman Vezuvijum Andras Bebigold 5 Vilaoda. N azotP fosforK kalijumCa kalcijumMg magnezijumSve to treba obaviti do Razvija piramidalnu krunu i sazreva krajem avgusta. Sorte za proizvodne zasade: Pre same sadnje pregledamo sadnice da li su ok. Germezdorfska — stara sorta, peteljka je duga, plod je srcast. Adaptibilna na sve uslove i veoma stara.