CIRI CIRI NYAMUK ANOPHELES PDF

Aug 09 2020
admin

ciri-ciri jentik nyamuk anopheles pdf editor. Quote. Postby Just» Tue Aug 28, am. Looking for ciri-ciri jentik nyamuk anopheles pdf editor. Will be. Penelitian khromosom politen ovarium nyamuk Anopheles sundaicus dun landa-tanda yang konsisten, merupakan ciri-ciri dari setiap lengan khromosom. Vektor penyakit malaria: Anopheles dua yaitu Host Intermediate/penjamu sementara (manusia) dan Host Definitif /penjamu tetap (nyamuk).

Author: Dotaur Vora
Country: Costa Rica
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 19 May 2004
Pages: 22
PDF File Size: 7.75 Mb
ePub File Size: 17.78 Mb
ISBN: 695-9-91591-871-3
Downloads: 3991
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vigar

Ensefalitis Jepun bahasa Jepun: Virus Japanese encephalitis merupakan virus dari keluarga Flaviviridae. Ternakan babi dan nyamuj liar merupakan takungan bagi virus; jangkitan kepada manusia mungkin menyebabkan simptom teruk. Salah satu vektor terpenting bagi penyakit ini adalah nyamuk Culex tritaeniorhynchus. Penyakit ini paling berleluasa di Asia Tenggara dan Timur Jauh. Penyakit Japanese Encephalitis atau dikenali dengan hanya J.

Japanese encephalitis merupakan punca utama viral encephalitis di Asiadengan 30,—50, kes dilaporkan setiap tahun. Kadar kes kematian adalah antara 0. Wabak terpencil berlaku di daerah U. Penduduk di kawasan desa berhampiran ladang babi, di lokasi endemik merupakan paling berisiko; Japanese encephalitis jarang berlaku di kawasan bandar.

Negara yang mempunyai wabak besar di masa lalu, tetapi telah mengawal penyakit ini melalui vaksin, termasuk ChinaKoreaJapanTaiwan dan Thailand. Negara lain yang masih mengalami epidemik berkala termasuk VietnamCambodiaMyanmarIndiaNepaldan Malaysia. Japanese encephalitis telah dilaporkan Kepulauan Torres Strait dan dua kematian dilaporkan di tanah besar utara Australia pada Penyebaran virus ini di Australia amat membimbangkan pegawai kesihatan Australia disebabkan pengenalan tanpa dirancang Culex gelidusberpontesi sebagai vektor virus, dari Asia.

Di Indonesia virus Japanese Enchepalitis diasingkan dari nyamuk Culex dan nyamuk Anopheles tahun Istilah Ensefalitis Encephalitis merujuk kepada inflamasi otak, iaitu keradangan atau tindak balas sel-sel otak terhadap serangan kuman-kuman penyakit.

Tetapi istilah ini biasanya digunakan untuk merujuk kepada keadaan-keadaan inflamasi otak yang disertai oleh kemerosotan atau penyusutan fungsi sel-sel otak. Apabila otak terjejas, secara tidak langsung maka saraf tunjang akan turut terbabit sehingga mewujudkan keadaan yang dipanggil Ensefalomielitis Encephalomyelitis.

Dengan itu Ensefalitis cori Ensefalomielitis merupakan petanda kepada penyakit-penyakit utama yang menyerang sistem saraf pusat. Pada tahun virus Japanese Enchepalitis diasingkan dari babi di Kapuk. Manusia, kerbau, dan kuda merupakan hos akhir anophheles penyakit timbul sebagai encephalitis membawa maut.

Babi bertindak cori hos penguat dan mempunyai peranan penting dalam epidemiologi penyakit ini. Jangkitan pada babi adalah tidak kelihatan asymptomatikkecuali pada babi bunting, apabila keguguran dan janin cacat adalah turutan biasa. Jangkitan pada manusia berlaku pada telinga, terutama cochlear.

PLASMODIUM by anita lestari on Prezi

Vektor terpenting adalah C. Kajian yang telah dilakukan membuktikan bahawa jangkitan sesuatu jenis ‘Ensefalitis Arboviral’ biasanya terhad di dalam sesuatu lengkongan kawasan geografi tertentu. Di antara pelbagai jenis Ensefalitis itu, EEE dikatakan paling berbahaya dengan menyebabkan kematian pada kadar 70 peratus, sedangkan kadar kematian yang disebabkan oleh WEE dan SLE adalah nyamuj rendah. Golongan remaja dan kanak-kanak, apatah lagi bayi, ialah golongan yang mudah dijangkiti oleh WEE, manakala SLE kerap menjangkiti golongan pertengahan umur atau yang lebih dewasa.

  LM324AM DATASHEET PDF

Tempoh pengeraman pelbagai jenis Ensefalitis itu ialah di antara 5 hingga 15 hari. Oleh kerana sasaran serangan arbovirus ialah sel-sel otak yang kemudiannya berjangkit kepada sel-sel saraf tunjang, maka gejala penyakit ini berkait rapat dengan fungsi otak dan saraf tunjang sebagai pusat penyelaras aktiviti hayat tubuh dan segala proses fisiologi yang berlaku.

Maka di antara tanda-tandanya termasuklah sakit kepala, pening, demam yang kuat, merengkok konvulsi atau pengecutan luar kawal yang ekstrim pada otot-otot rangka samada berterusan atau pun berselang-selang, tidak sedarkan diri, dan akhirnya membawa kepada maut.

Pesakit-pesakit yang mempunyai ketahanan badan yang kuat mungkin boleh pulih tetapi menghadapi risiko hilang ingatan. Individu-individu yang dijangkiti mungkin juga akan menghadapi masalah neurologi atau gangguan-gangguan saraf. Gejala-gejala yang dinyatakan ini sudah pasti akan menjadikan orang ramai lebih cemas dan bimbang.

Namun sejarah kesihatan di negara ini sudah beberapa kali membuktikan bahawa kecemasan dan kebimbangan itu tidak akan berpanjangan. Setelah jangkitan penyakit-penyakit itu dapat dibendung atau faktor-faktor penyebabnya dapat dikurangkan, kecemasan dan kebimbangan tersebut akan bertukar menjadi kealpaan dan sikap ambil mudah kembali menjejaskan amalan hidup sihat. Sikap ambil mudah tentang kemungkinan berlakunya sesuatu jangkitan, telah pun diakui oleh agensi-agensi kesihatan antarabangsa sebagai faktor utama yang meyebabkan program- program pencegahan gagal dilaksanakan secara berkesan dan berkesan.

Hakikat bahawa jangkitan sesuatu penyakit berjangkit itu boleh berlaku disebarang tempat dan ketika, wajar menjadi ingatan kepada semua individu awam.

Dalam segi yang lain, jika seseorang individu awam tidak dapat mengaitkan gejala yang dihadapinya dengan penyakit yang menjangkitinya, atau sama sekali tidak mengetahui bahawa gejala-gejala yang ada pada dirinya adalah kerana jangkitan sesuatu jenis penyakit, maka beliau secara tidak langsung dan tanpa disedarinya menjadi penyebar kuman penyakit yang menjangkitinya itu.

Dia akan menjadi pembawa atau vektor penyakit berkenaan. Oleh kerana pesakit-pesakit sendiri boleh menjadi sumber kuman-kuman penyakit, maka sebarang langkah pencegahan haruslah melibatkan usaha merawat, mengawasi dan memantau pesakit-pesakit tersebut, serta melindunginya atau menasihatkan mereka supaya melindungkan diri daripada organisma-organisma vektor yang lain. Dalam keadaan-keadaan tertentu, prinsip yang sama mungkin perlu digunakan jika sumber kuman-kuman penyakit itu ialah haiwan, Khususnya haiwan-haiwan ternakan.

Bagi penyakit Ensephalitis misalnya, sumber utama virus penyebab kepada edaran jangkitan penyakit ini ialah haiwan-haiwan ternakan yang dijangkiti terlebih dahulu, seperti babiarnabkudaayamburung liar dan sebagainya. Manusia, lembu, dan kuda merupakan hos akhir, dan penyakit ini muncul sebagai encephalitis membawa maut. Babi bertindak sebagai hos penguat dan mempunyai peranan amat penting dalam epidemiologi penyakit ini.

Jangkitan dalam babi adalah tanpa tanda asymptomatikkecuali bagi babi bunting, apabila keguguran dan kecacatan janin kesan biasa. Japanese encephalitis mempunyai tempoh pengeraman sekitar 5 hingga 15 hari dan kebanyakan jangkitan adalah asymptomatik: Beberapa kesan teruk menandakan permulaan penyakit ini pada manusia.

Demam, pening dan lesu adalah simptom tidak khusus penyakit ini yang mungkin berpanjangan bagi tempoh antara 1 hingga 6 hari. Tanda yang terjadi semasa tahap encephalitic teruk termasuk leher kejang, cachexia, hemiparesis, kejang dan suhu badan tinggi antara 38 dan 41 darjah Selsius. Kecacatan otak terjadi akibat penyakit ini biasanya mengakibatkan koma.

  AKLIMATISASI KULTUR JARINGAN PDF

Kematian akibat penyakit ini berbeza tetapi biasanya lebih tinggi dikalangan kanak-kanak. Penyebaran merentasi tembuni telah dilihat. Kecacatan neurological sepanjang hayat seperti pekak, gangguan emosi lability dan hemiparesis mungkin berlaku kepad amerka yang mempunyai kes pembabitan sistem saraf xiri. Dalam kes yang diketahui sesetengah kesan termasuk mual, pening, sakit kepala, demam, muntah, dan kadang-kala buah zakar bengkak.

Agen penyebab virus Japanese encephalitis merupakan virus bersampul genus flavivirus; ia berkait rapat dengan virus West Nile dan virus encephalitis St. Genome RNA satu untai positif sense dibungkus dalam kapsid, terbentuk dari protin kapsid.

Bahagian anophheles sampul terbentuk dari protin penyampul E dan merupakan antigen pelindung. Ia membantu kemasukan virus ke dalam sel. NS1 juga dihasilkan dalam bentuk rembesan.

NS3 adalah putative helicasedan NS5 merupakan polymerase virus. Ia telah disedari bahawa virus Japanese encephalitis JEV menjangkiti lumen bagi endoplasmik reticulum ER dan mengumpul dengan pantas sejumlah besar protin virus bagi JEV. Jangkitan dengan JEV memberikan kekebalan sepanjang hayat. Kesemua vaksin kini berasaskan visur genotype III.

Otak tikus dinyahaktif menggunakan formalin menghasilkan virus pertama kali dihasilkan di Jepun pada an dan disahkan bagi penggunaan di Taiwan pada an dan di Thailand pada an. Penggunaan vaksin secara meluas dan pembangunan membantu mengawal penyakit ini di Jepun, Korea, Taiwan dan Singapore. Kos vaksin yang tinggi, yang diternak dalam tikus hidup, bererti negara miskin tidak mampu memberikannya sebagai sebahagian program imunisasi umum.

Kesan teruk biasa adalah merah dan sakit dikawasan suntikan. Jarang sekali, tindak balas urticarial boleh berlaku empat hari selepas suntikan. Disebabkan vaksin dihasilkan dari otak tikus, terdapat risiko kerumitan neurologikal pertahanan badan sekitar setiap 1 juta suntikan vaksin. Antibodi peneuteral bertahan dalam kitaran bagi sekurang-kurangnya dua hingga tiga tahun, dan mungkin lebih lama.

Tidak terdapat rawatan khusus bagi Japanese encephalitis dan rawatan hanya sebagai sokongan. Tidak terdapat jangkitan antara manusia kepada manusia, dengan itu pesakit tidak perlu di asingkan.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah cirk dan perubatan yang dialami.

Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Penggunaan eksplisit et al. Diambil daripada ” https: Kotak info taksonomi tanpa warna Penyakit dan gangguan Encephalitis Flavivirus Penyakit babi.

Ruang nama Anopeles Perbincangan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Anophelse projek lain Wikimedia Commons.

ciri-ciri jentik nyamuk anopheles pdf editor

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Sila dapatkan nasihat doktor atau pakar perubatan bertauliah mengenai kesihatan anda. Taburan penyakit Ensefalitis Jepun merebak di Asia hingga