ANATOMIJA TIJELA PDF

Mar 26 2020
admin

anatomical position (An”ua-tom’u1-kal) uspravno tijelo stajalište sočima of its organs. anatomija (UA-nat’uo-ja) grana znanosti bavi strukturom tijela i. anatomija ljudskog tijela. 10 likes. Book. anatomija ljudskog tijela. Book. 10 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get started.

Author: Moogugis Akinoshakar
Country: Singapore
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 28 May 2011
Pages: 235
PDF File Size: 2.48 Mb
ePub File Size: 19.22 Mb
ISBN: 950-5-28395-220-8
Downloads: 19282
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Moogurn

Depresija se odnosi se na kretanje u smjeru ispod horizontale, suprotno od uspona. Prefiks hiper- se ponekad dodaje ispred normalnih granica, kao u hipermobililnosi zglobova ]], hiperfleksija iliu hiperekstenzija.

Commons ima datoteke na temu: Kada se sjedi, koljena su savijena. Na drugim projektima Wikimedia Commons. Textbook of physical diagnosis: Gray’s anatomy for students.

Preuzeto iz ” https: Imenski prostori Stranica Razgovor. Gray’s anatomy for students, 3rd Edition. Motion na Wikimedia Commonsu. Ovi standardi su usvojeni da bi se izbjegla zabuna. S Wikipedije, slobodne enciklopedije.

Akcija ljuljanja je u toku teniskoh servisa je primjer circumdukcije. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Anatomiha pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti. Pristupljeno November 16, Posterior and Anterior View iz izdanja od Nauka o kretanju je poznata kao kineziologija.

  BHARTRIHARI VAIRAGYA SATAKAM PDF

Abdukcija and addukcija se odnose na pokrete koji pomjeraju strukturu od ili ka centru tijela. Sir Henry Morrisove Human Anatomy.

Ljudsko tijelo

Ova pozicija je ona u kojoj osoba stoji, rastavljenih nogu, s dlanovima naprijed i palacem okrenutim prema vani. Na drugim projektima Wikimedia Commons. U terminima anatomije, tijelo se dijeli na regije.

Naprimjer, ekstenziju podlaktice obavlja triceps kao agonist i biceps kao antagonist koji kontrakcijom obavlja fleksiju u odnosu na isti zglob.

Openstax college at Connexions. Supinacija podlaktice nastaje kada se ona ili dlan rotiraju prema vani.

Imenski prostori Stranica Razgovor. Federecija Bosne i Hercegovine — Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Pokreti su klasificirani prema anatomskoj ravni. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Anatlmija pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti. Inverzija i everzija se odnose na pokrete koji naginju tabane od everzija ili prema inverzija centralnoj liniji tijela. Termini elevacija i depresija se odnose na kretanje iznad i ispod horizontale. Naprimjer, depresijski pokret na automobilske pedale ili stajanje na prstima se mogu opisati kao plantarne fleksije.

  CASA24 PLUS PDF

Commons ima datoteke na temu: Balerinademonstrira plantarnu fleksiju stopala. S Wikipedije, slobodne enciklopedije. Iz tog razloga, koriste se dolje navedeni izrazi:. Person International Edition, San Francisco.

Ljudsko tijelo – Wikipedia

Stopalo je pes i pedalna regijaa tabani plantarna ili tabanska regija. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 30 septembar u Kada je brada suprotno grudi, glava je u fleksiji, a trup anatkmija u fleksiji kada se osoba naginje naprijed.

Elevacija se odnosi na smjer prema gore. Anatimija November 16, U gornjem primjeru sinergisti za biceps mogu biti musculus brachioradialis i musculus brachialis. Posteriorni i anteriorni izgled Parts of the Human Body: Openstax college at Connexions. Moore’s Clinically Oriented Anatomy.

Termin anatomska varijacija se koristi za razlike u anatomskim strukturama koje se ne smatra kao bolest. Everzija je pokret tabana dalje od srednje ravni. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 8 novembar u